katoava navigointipalkki

tiistai 8. huhtikuuta 2014

SHAKETTI, FRAKKI .. MIKÄ???


Tämä postaus on omistettu sulhasille ..ja niille morsiamille,
jotka suunnittelevat kuumeisesti sulhasen asua.
Joten, eiköhän mennä suoraan asiaan!


Miesten hääpukeutumiseen liittyy luonnollisestikin läjä erilaisia etikettejä. Onneksi häät ovat perhejuhla, mikä tekee etikettien noudattamisesta hieman vapaampaa ja monia asioita voi katsella läpi sormien. Muutamia perusjuttuja olisi kuitenkin hyvä noudattaa, asusta riippumatta.




-Rannekello ei kuulu juhlapukeutumiseen, eikä oikeastaan mahdukaan kalvosimen alle. Anna siis bestmanin huolehtia aikatauluista. Jos omistat taskukellon, niin nyt on hyvä tilaisuus käyttää sitä!

-Avaa takki aina, kun istuudut. Silloin vältät takin etumuksen rypistymiseltä.

-Vasta kun sulhanen riisuu takkinsa, voivat muut juhlavieraat seurata esimerkkiä. Jos päivä on kuuma ja sulhanen siitä huolimatta viihtyy takissaan, bestman voi kehoittaa juhlavieraita risuumaan omansa.

-Takki kannattaa vetäistä päälle vasta vihkipaikalla. Kuumassa autossa, hikistä selkää vasten takki rypistyy takaa ja on jo alttarilla epäsiisti.

-Jos puvun takissa on useampi, kuin yksi nappi, alin jätetään aina auki.

-Solmuke kuuluu aina pukea liivin alle, kuten yllä olevasta kuvasta näkyy. Tässä hommassa tarkkuutta!

-Viehe, se kukkaviritys, tulee aina takin vasempaan kaulukseen. Hyvä muistisääntö on laittaa kukka sydämen puolelle. Viehettä ei kuulu tunkea kauluksen napinlävestä sisään, vaan kiinnittää se hakaneulalla kankaaseen! :)

-Taskuliinaa ei yleensä käytetä kukkavieheen kanssa. Joten jos pukuusi tulee kukka, unohda taskuliina!



Frakki on miehen hienoin juhlapuku ja luonnollisestikin sen pukemiseen liittyy paljon etikettisääntöjä. Hääkäytössä ehkä huomionarvoisin seikka koskee takkia, mitä etiketin mukaan frakista ei saa riisua. Helteisenä kesäpäivänä etiketti tuntuu naurettavalta, mutta perinteinen frakkiliivi kiinnitetään selän puolelta vain parilla kuminauhalla, eikä liivi todellakaan näytä hyvältä ilman takkia. Frakin kanssa daami pukeutuu aina pitkään juhlapukuun. Jos siis bestman valitsee asukseen frakin, olisi suotavaa, että kaasolla olisi täyspitkä puku päällään. Sama koskee hääparin vanhempia. Jos frakki tuntuu liian jäykältä, tai sulhanen haluaa erottua muista, voi frakin korvata ainoastaan tummalla puvulla. Huom. mikään muu puku ei korvaa frakkia. Jos sulhanen päätyy frakkiin ja juhlaan halutaan arvokasta tunnelmaa, voi kutsuun laittaa pukukoodiksi White tie, silloin muutkin frakin omistajat pääsevät käyttämään hienointa juhlapukuaan. Pukua valitessa ja teemaväritystä suunnitellassa on hyvä muistaa, että frakki on aina mustavalkoinen.




Saketti on ollut vuosikausia sulhon suosituin hääpuku. Se on klassinen ja tyylikäs, mutta frakkia rennompi. Saketin kanssa voi pukea teemaväriin sopivan liivin ja solmukkeen ja takin voi huoletta riisua. Vastoin etikettiä, olemme pukeneet sakettia mustillakin housuilla, vaikka pukuun kuuluu harmaaraidalliset housut. Sakettihousuissa ei ole vyönlenkkejä. Jos siis tuntuu, ettei housut säädöistä huolimatta pysy ylhäällä, niihin voi lisätä henkselit. Saketti ja frakki ovat ehdottomasti niitä pukuja, mitkä kannattaa vuokrata, jos ei ole edustustilaisuuksia tai iltapukujuhlia tiuhaan tahtiin.




Etiketin mukaan smokki ei ole hääpuku, vaan enemmän coctail-tyyppisissä iltatilaisuuksissa käytettävä iltapuku. Amerikkalaisissa hääohjelmissa voi bongata sulhasen smokissa, koska jenkkiläiseen tapaan vihkiminen on yleensä vasta illemmalla, toisin kuin meillä täällä Suomessa.




Tumma puku on muuttanut muotoaan parin viimeisen vuoden aikana ja se on varmasti yksi syy puvun suureen suosioon. Puvusta on tullut juhlavampi ja trendikkäämpi. Perinteinen paksu ja mattapintainen villakangas on vaihtunut ohuempaan ja kiiltävämpään kangaslaatuun ja huomattavasti istuvampaan linjaan. Lisäämällä pukuun liivin, solmukkeen ja smokkipaidan, saa siihen vielä lisää juhlavuutta ja sulhanen erottuu paremmin juhlavieraista. Liivejä ja solmukkeita saa yleensä vuokrattua myös erikseen oman, hyväksi havaitun tumman puvun alle. Jos kuitenkin mietit oman puvun ostamisen ja vuokraamisen välillä, kannattaa kartoittaa puvun käyttökerrat. Jos pukua tulee käytettyä useasti, on puvun ostaminen vähintäänkin järkevää. Mutta jos käyttö rajoittuu lähinnä muutamiin pakollisiin kertoihin vuodessa, on vuokraaminen todella fiksu ratkaisu. Jos harvoista käyttökerroista huolimatta haluat ostaa oman puvun, kannattaa trendikkään ja kiiltäväpintaisen puvun sijaan hankkia perus tumma puku, mitä voi käyttää muissakin tilaisuuksissa, kuten hautajaisissa.





Bonjour-puvun käyttö on yhtälailla yleistynyt ja varmasti syynä ovat myös trendikkäät materiaalit ja niukat leikkaukset. Bonjour koetaan monesti tummaa pukua hieman juhlavammaksi, vaikka se onkin puvuista vapaamuotoisin. Takkeja voi nähdä hyvin monenlaisissa väreissä ja kuoseissa. Perinteisestä bonjour-puvusta on jäänyt monelle mielikuva, että se pukee ainoastaan pitkää miestä. Tämä pitää kyllä paikkansa, sillä takin pitkä helma on saanut herkästi jalat näyttämään lyhyiltä. Onneksi takkien pituuksissa on tultu hieman ylöspäin, eivätkä kaikki mallit ylety enää polvitaipeeseen asti. Mm. kuvan Philippe-takki on sellainen, mikä sopii kaiken mittaisille sulhasille ja on ehdottomasti vuokratuin pukumme!



Muutama sana vielä pukukoodeista

Pukukoodin lisääminen kutsuun ei ole pilkun viilaamista vaan sen on tarkoitus helpottaa vieraiden asuvalintaa. Tumma puku on varmasti yleisin ja sellainen, mihin moni on itsekin törmännyt. Jos juhlavieraiden toivotaan pukeutuvan tummaa pukua rennommin pikkutakkeihin ja kesämekkoihin, voi kutsuun lisätä koodiksi Smart Casual. Edellä mainittu pukukoodi sopii loistavasti esimerkiksi vapaamuotoisempiin, rentoihin, puutarhahäihin.

Toivottavasti näistä ohjeista oli apua!
Nyt vaan kiireesti vuokraamaan pukua, jos sellainen on aikomuksena.
Pssssst.. postauksessa vilahtaneet ihanat kukkavieheet ovat
Kukka ja Sisustus Neilikan käsialaa!!!


Tuliko mieleesi jotain kysyttävää?
Jätä kommentti, niin vastaan mielelläni!



8 kommenttia:

  1. Kiitos tästä selkeästä postauksesta!
    Nämä miehen pukuasiat kun ovat juuri nyt ajankohtaisia, eikä asutyyppien erot näin kokemattomalle ole mitään itsestäänselviä juttuja.
    Taidankin tulostaa tämän miehelle luettavaksi ennen pukuvuokraamokäyntiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, hienoa jos tästä oli apua! Myöhemmin tulee postaus vieheen virittämisestä, siitäkin saataa olla sulheselle hyötyä.
      Ps. Kävin kurkkaamassa sinun aivan ihanaa blogia!

      Poista
  2. Onpa erittäin hyvä kirjoitus aiheesta! Entisenä pukumyyjänä nämä ovat yllättävän vaikeita miehille saada kaikki palaset kohdalleen. Ei tällaisia pukuja kovin moni arkena tule käytettyä. Kun sulho kirjoittelee blogiini omasta pukuvalinnastaan, niin taidan laittaa linkin tähän kirjoitukseen niin muutkin löytävät tänne :)

    VastaaPoista
  3. Annika, sinä siis todellakin tiedät mistä on kyse! :D
    Ei ne pukuasiat ole miehille yhtään sen helpompia, kuin morsiamillekaan, joten hyvä jos tästä on apua. Jään mielenkiinnolla seuraamaan millaiseen pukuun sulhasesi päätyy!

    VastaaPoista
  4. Voih.. Juuri kun ihastuin smokkiin sulhasella. Meillä on vihkiminen klo 16, kuinka suuri moka olisi esiintyä smokissa? Auttaako yhtään että vihkiminen on juhlapaikalla ja teemana on puutarhajuhlat. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ei hätää.. häät on yleensä rento perhetapahtuma, eikä etikettien kanssa kannata stressata. Luokaa juhlastanne juuri sellainen, kuin itse haluatte! Smokki sopii aivan loistavasti rentoon teemaanne.

      Ps. Näin meidän kesken.. harvoin vieraatkaan tietävät mitä pukua pidetään mihinkin kellonaikaan, joten anna mennä vaan! ;) Ihania häitä teille!

      Poista
  5. Olipas tämä blogi kiva löytö Ellan blogin kautta! :) Tämän luettuani olen kyllä edelleen sitä mieltä, että tumma puku on mun sulholl paras. Ei ole liian vakava tai hallitseva mun nuorelle, pitkälle ja sporttiselle sulholle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, tervetuloa mukaan! Tumma puku on kyllä hyvä ja klassinen valinta, kannatan! :D

      Poista